Alla har vi någon gång fått en faktura som inte stämmer, och för det mesta är det ganska enkelt att reda ut vad som gått snett och åtgärda felet. När det gäller faktura som kommer från en städfirma i Helsingborg där det borde varit med ett rutavdrag så kan det vara lite lurigare. Vi kollar på vad du kan göra.

Kontakta företaget

Det absolut första du ska göra är att ringa företaget som ställt ut fakturan. Har du anlitat en firma för flyttstädning i Hässleholm är det dem du ska ringa och har du anlitat en fönsterputsare i Kinna ska du kontakta dem. Om de helt enkelt har missat att göra avdraget kan de snabbt och lätt ställa ut en ny faktura. 

Kolla tidigare avdrag du gjort under året

När det gäller rutavdraget får du dra av 50% av arbetskostnaden, och som mest 50 000 kronor på ett år. Om du redan använt den maximala nivån av avdrag kan du inte dra av igen. Det är viktigt att hålla kolla på detta så man inte överskrider summan. Och du, tänk på att rut- och rotavdrag räknas samman så har du haft en snickare hemma som gjort en tillbyggnad så kan du ha nått avdragets tak. 

Dödsbo får inte göra avdrag

Om fakturan för städhjälp är för ett dödsbos räkning så ska det inte vara något rutavdrag. Ett dödsbo kan inte göra ett avdrag mot en beskattningsbar inkomst och om så är fallet så är fakturan helt korrekt. 

10 Oct 2020