Januari - en månad som de allra flesta företagare har koll på och den månad när det börjar bli dags att ha ordning på finanserna. Föregående verksamhetsår ska stängas och all bokföring ska kontrolleras. Har du skött den löpande bokföringen på egen hand så har du troligen bra koll på alla siffror, men det är ändå viktigt att ta en funderare på om man ska lösa även bokslutet själv eller anlita en revisor. För dig som låter revisor sköta bokföring blir det kanske mer naturligt att låta densamme sköta även bokslutet. 

Tre skäl att anlita revisor

Driver du ett litet enmansföretag kan det kännas onödigt att ha en revisor. Det är aldrig onödigt! En revisor kan hjälpa alla företag, stora som små, och gör det professionellt. 

  1. Det går snabbare än om du gör det själv.
  2. Det blir rätt. 
  3. Revisorn har koll på lagar och regler. 

Snabbheten är något vi vill trycka på eftersom tid är pengar för en företagare. Varje minut som du lägger på något annat än din kärnverksamhet är också en minut du inte tjänar pengar. En revisor tar visserligen betalt för sina tjänster, men kan du jobba två timmar istället för att fixa med bokföringen så har du troligen tjänat mer än vad revisorn kostar efter hen gör det minst dubbelt så snabbt som du. 

Revisorn jobbar med siffror hela dagarna och kommer att räkna rätt, varje gång! De brukar dessutom alltid dubbelkolla sitt eget jobb och det är högst ovanligt att en revisor räknar fel. De har också koll på alla de nya regler som tillkommit, och det kommer nya nästan varje år. Att själv lägga tid på att först läsa, och sedan räkna och till slut lämna in bokslutet kan ta alldeles för mycket tid. 

Vad kostar en revisor? 

Det beror helt och hållet på vad du behöver hjälp med. Är det all löpande bokföring, löner och faktureringar så kan du oftast sluta ett avtal med dem och få en månadskostnad där bokslutet ingår. Här skiljer det sig åt väldigt mycket över landet så vi rekommenderar att du ber om en offert. 

Sköter du däremot din löpande bokföring på egen hand och enbart vill ha hjälp med bokslutet så kan du räkna med cirka 1 500 kr per timme plus moms. Det kan givetvis skilja sig en del mellan olika platser, men är ändå en representativ summa. 

15 Jan 2021