En faktura är ett dokument om försäljning av en vara eller tjänst. Det finns olika typer av fakturor och det finns även olika sätt att fakturera på. Det som privatpersoner vanligen stöter på är så kallad betalning mot faktura, vilket innebär att man får sin beställda vara och först efteråt betalar för den.

Betalning mot faktura är ett smidigt sätt att beställa varor på, då man inte alltid har pengarna till hands just när man beställer. De flesta får ju sin lön den 25:e i månaden, vilket ju innebär att man den 20:e inte alltid har ett par tusen över för inköp – då är det väldigt bra att kunna betala mot faktura, d.v.s. få varan först och betala sedan. Dock måste man självklart vara väldigt försiktig så man inte handlar på sig för mycket och hamnar i trubbel – påminnelseavgifter rinner snabbt iväg och går ärendet till inkasso åker man på ytterligare avgifter.

Fakturor företag emellan

Vid försäljning företag emellan måste det alltid föreligga en faktura. Detsamma gäller om man säljer varor eller tjänster till en myndighet, kommun eller liknande. Även om man får betalt kontant ska en faktura finnas (så kallad kontantfaktura). Kontantfakturan måste innehålla uppgifter om vad som sålts, d.v.s. vad som fakturan avser, vad beloppet är samt uppgifter om köparen. Även kontantfakturan måste ha ett löpnummer (fakturanummer), vilket bör gå i samma serie som vanliga fakturors nummer.

Det är oerhört viktigt att det alltid finns fakturor tillgängliga när det ska finnas fakturor tillgängliga, d.v.s. vid finansiella transaktioner företag emellan. Om det saknas faktura kan det bli stora problem för dig som företagare, eftersom det då inte finns något betalningsunderlag för betalningen – oavsett om det rör sig om en inkommande eller utgående betalning.

En annan typ av olagliga fakturor, så kallade bluffakturor, har blivit till ett vanligt bedrägeri nuförtiden – läs mer på vår infosida om bluffakturor!

Fakturor inom EU

När man ska skicka fakturor till andra företag inom EU är försäljningen momsfri, förutsatt att företaget har ett giltigt momsregistreringsnummer i annat EU-land. I sådant fall bör detta även anges på fakturan (det måste finnas information antingen med hänvisning till momslagen eller om att det rör sig om momsfri försäljning inom EU), och ingen moms ska tas ut på försäljningen.

Observera att detta endast rör momsregistrerade företag, vid försäljning till privatpersoner eller till företag som saknar momsregistrering inom EU ska moms tas ut som vanligt.

Låter detta krångligt? Mer info om hur man skapar fakturor hittar du här. Vi rekommenderar att du använder ett faktureringsprogram för att skapa fakturor.

10 Jun 2014